Kolegov v Afganistane v rámci operácie ISAF vystrieda 175 vojakov

01.06.2012 Prešov

Prešov 1. júna (TASR) - Predstavitelia velenia Ozbrojených síl (OS) SR a rodinní príslušníci sa dnes v areáli Sokolovských kasární v Prešove oficiálne rozlúčili s vojakmi, ktorí odchádzajú na vojenskú misiu do Afganistanu. V rámci vojenskej operácia ISAF budú plniť úlohy vyplývajúce z našich medzinárodných záväzkov.

Veliteľ Pozemných síl OS SR Ján Salaganič po slávnostnom nástupe povedal, že na šesťmesačnú misiu v najbližších dňoch odletí kontingent 175 vojakov a dôstojníkov, ktorý sa skladá zo strážnej a ženijnej jednotky.

"Hlavnou úlohou strážnej jednotky je zabezpečovať stráženie letiskovej základne v Kandaháre. Ženijná jednotka sa bude podieľať na budovaní letiska a vykonávaní odmínovacích prác v oblasti letiska a jeho tesnej blízkosti," vysvetlil Salaganič.

Zdôraznil, že príprava týchto vojakov sa začína už rok pred nasadením, keď sa vytvára kolektív a vyberá sa aj 20-percentná záloha náhradníkov. Intenzívna národná aj nadnárodná príprava sa potom začína šesť mesiacov pred nasadením tak, aby boli schopní plniť požadované úlohy.

"V Afganistane som už bol, ale nie na misii. A plne si uvedomujem, do čoho ideme. Situácia sa tam zvyčajne veľmi často mení, závisí to od viacerých faktorov, ktoré môžu nastať," povedal novinárom veliteľ odchádzajúceho kontingentu Marián Makaj.

Spoločné chvíle s rodinami a priateľmi mohli dnes prežiť priamo v areáli kasární, kde vojaci pri príležitosti Medzinárodného dňa detí pripravili ukážky činnosti, techniky i množstvo atrakcií pre deti. Na tvárach rodičov, manželiek, ale i detí bolo vidieť, že pocity sú rôzne. V nejednom oku sa zaleskla slza.

"Na jednej strane som hrdá, že mám doma to, čo mám, a na druhej strane sa bojím, aby sa mi ten človek aj vrátil. Tešíme sa, že už bude snežiť a Ježiško nám donesie krásny vianočný darček domov," povedala Dagmar Cebuľová z Martina, ktorá bude na svojho manžela čakať spolu so synčekom.

Salaganič pripomenul, že v súčasnosti je v Afganistane nasadených 344 z celkového schváleného počtu mandátu 348 vojakov. Táto rotácia, ktorá v najbližších dňoch odíde, bude 18. v poradí. Doteraz sa na plnení úloh v Afganistane podieľalo vyše 2200 slovenských vojakov.
 

Vyberte región